Отдих и Маршрути

В района на с. Заселе, можете да откриете множество придодни и исторически забележителности. Тук наблизо ще намерите едни от най-впечетляващите природни дадености на България. Отдайте се на неповторимата атмосфера на Искърското дефиле и чара на Понор планина.

  • Водопад „Скакля”
  • Вазовата еко-пътека
  • Скален феномен „Джуглата”
  • Манастир „Седемте Престола”
  • Черепишки манастир „Успение Богородично“
  • „Искрецки” манастир
  • Пещера „Темната дупка”
  • Пещери „Елата”, „Душника”, „Каците”, и „Маяница”
  • Връх „Сърбеница” (1479 м)

Водопад „Скакля”

Това е един от най-високите и красиви водопади в България. Обявен е за защитена „природната забележителност” със Заповед No. 3794 от 11.10.1965 г. Водопад „Скакля” спуска водите си от местността Варо на село Заселе (непосредствено под комплекс Божилово) от внушителен подковообразен варовиков венец висок 120 м. Водопада има три каскадно разположени скока, най-високият от които е около 85 метра. Едноименната река „Скакля“, която с грохот излиза от пещерна дупка, е в подножието на водопада. През зимата целият водопад замръзва, превръщайки се в неповторима ледена каскада, позволявайки на алпинистите да се изкачват по така оформения масив. Това е една от най-красивите части на Искърското дефиле. От горе, от ширналите се над скалите зелени Заселски ливади на Понорското плато, от където се спуска водната струя, можеш да обгърнеш с поглед цялата планина.

Вазовата еко-пътека

Историческата “Вазова пътека” свързваща с. Заселе и гара Бов, наскоро бе напълно обновена. Тази маркирана туристическа пътека предлага на любителите на природата възможността да се насладят на гледките и забележителностите вдъхновявали народния поет Иван Вазов. От Бов, следвайки нагоре долината на река Скакля, пътеката достига до онова място, откъдето водите на реката изкачат с грохот от отвора на скалния венец. Продължавайки нагоре пътеката докосва водопад „Скакля”, чийто води се спускат по три живописни стъпала на 120-метровия подковообразен варовиков венец. „След…около 35-40 минути се стига до очакваната кулминация: Стъпил на широката скална тераса, туристът има усещането, че върху него почти от небето с грохот се спускат водите на водопада… те пръскат във всички посоки хиляди водни капчици, които, огряни от слънчевите лъчи, образуват една великолепна, непрекъснато променяща се разноцветна дъга.”(Петър Мутафов, 2006). Изкачвайки се нагоре се достига до просторните зелени ливади на с. Заселе, откъдето се откриват красотите на Искърското дефиле и зелените хребети на Голема планина. Тук Иван Вазов пише своя прочут разказ „Дядо Йоцо гледа“, както и множество пътеписи. Малко по на север се намира и историческата скала „Злио камък” откъдето прототипа на дядо Йоцо (Йордан Маринков Църнярски) е поздравявал Нова България.

Скален феномен „Джуглата”

Скалното образувание Джуглата е разположено на 8 км. северно от град Своге, в района на село Церово, близо до разклона за с. Заселе. Високо е 18 метра, с причудливи форми. Образувало се е при изветянето на хоризонталните ръждиво – червени триаски пясъчници, характерни за Искърското дефиле в района, в продължение на милиони години. Джуглата е обявен за природна забележителност със Заповед No.378 от 05.02.1964 год.

Рай за пещерняци и изследователи, масивът на Понор планина е съставен от средно триаски варовици и доломити, оформили значителни по обем пещери, канали и карстови празнини. Тук може да се види една от най-красивите пропастни пещери „Елата”, пещерите „Душника”, „Каците”, „Маяница”, към Лакатнишките скали /които са защитена местност и притежават най-богатата пещерна фауна в България/ се намира и най-дългата и интересна пещера „Темната дупка”. В района има и мхожество други по-малки пещери.

Пътувайки през зимата край самия път можете да се насладите на причудливите форми на десетки ледени водопади.

Отмора за тялото и душата, този приказен край е запазил паметта на отминали времена в няколкото манастира. Един от най-старите и уникални манастири е „Седемте престола”; надолу по течението до самата р. Искър се намира и „Черепишкия манастир”, който зад старите зидове на своята обител пази костите на загиналите Ботеви четници. Третият манастир е „Искрецкия манастир”, разположен до село Искрец.

Това е само малка част от всички познати и непознати богатства на този район. Ела и открий ново! Открий своето съкровище!

Пайнтбол и Конна езда

Създайте изпълнени с адреналин спомени, които ще останат в съзнанието ви цял живот. Играта може да споделите с приятелите, семейството или колегите си всеки уикенд в удобно за вас време. Пейнтбол игрите са подходящи за организиране на готин и различен рожден ден, тиймбилдинг и дори ергенско парти!

Като допълнение към пейнтбол игрите, можем да организираме и приключение с езда в партньорство с Планинска конна база Своге. Общуването с благородните животни – конете, сред уникалните гледки на нашия район и с грижата на професионалните треньори е едно неповторимо изживяване. Ездата е подходяща както за начинаещи, така и за напреднали. Могат да се организират уроци или разходки сред природата.

Повече информация ще откриете тук: https://paintballthreat.com/

Резервирайте