Уважаеми гости, комплекс "Божилово" няма да работи от 13 май до 20 юни.

За нас

Здравейте и добре дошли на уебсайта на село Заселе и комплекс Божилово!

Този уникален и първи за района фамилен туристически обект е съсобственост на семействата на двама от пра-внуците на дядо Божил: братята Любомир (Любо) и Виктор Божилови.

Ние сме наследници на една от основните фамилии заселили и възстановили село Заселе преди повече от четири века – родата на Църнярите; същата, от която, според историческите сведения, е и Дядо Йоцо (Йордан Църнярски), прототип за едноиментата творба на Иван Вазов.

Идеята за създаването на комплекса се роди един августовски ден на 2004 г., когато след като бе посетил множество туристически дестинации из България, Виктор стъпи отново на тая божествена фамилна земя, извисена сякаш над облаците, и каза “Тук е идеалното място да се направи туристическо селище. Тук ще бъде!” Идеята бе горещо подкрепена от цялата фамилия. Така първата къща от комплекса бе построена точно на мястото, където дядо Божил преди повече от четвърт век бе отредил място и заръчал на Любо, неговия първороден пра-внук по права линия, един ден да издигне къща. Тук, съвсем наблизо, е и старата къща, където са се родили нашия дядо Любен и баща ни Давид.

В бъдеще, комплексът ще включва четири къщи, отделна механа, музей и работилници за народни занаяти. Името на първата къща, завършена през 2007 година, е “Давидовата”, кръстена на най-големия син на Любо и първи пра-пра-внук по права линия на дядо Божил – Дейвид (понастоящем живеещ в Америка). Втората къща, „база Калина“, построена през 2011, носи името на по-голямата дъщерята на Виктор – Калина. Третата къща е планирана да бъде построена през 2013-2014 г и да носи името на малката дъщеря на Виктор – Божана.

Искрено се надяваме, че с тази наша инициатива, ще допринесем за възраждането на района, туризма, и традициите, както и за запазването и развитието на историческото и природно наследство на това изключително живописно кътче на България!

Резервирайте